Yozgat Kalite Yönetim Sistemleri TS ISO 45001 İş Sağlığı ve Yönetim Sistemi Belgelendirmede Açık Ara Önde
Türkiye genelinde Kalite Yönetim Sistemleri TS ISO 45001 İş Sağlığı ve Yönetim Sistemi Belgelendirmede çerçevesinde belge almaya hak kazanan 64 okuldan 12 tanesi Yozgat ilimize aittir. İlimiz adına bu büyük bir başarıdır. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.
TS ISO 45001 Belge almaya hak kazanan okullarımız şunlardır;
Sürmeli Anaokulu, Şehit Tevfik Erciyas Anaokulu, Bozok 15 Temmuz Şehitler İlk ? Ortaokulu, Erdoğan Mustafa Akdağ İlk ? Ortaokulu, Esenli Bilal Şahin İmam Hatip Ortaokulu, Yozgat Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Yozgat Halk Eğitim Merkezi ve ASO, Atatürk İlkokulu, Atatürk İmam Hatip Ortaokulu, 75. Yıl Müzeyyen Çokdeğerli İlkokulu, TOKİ Şehit Mehmet Koçak İlk ? Ortaokulu, Uğur Bektaş Özel Öğretim Uygulama Okulu
ISO 45001 NEDİR?
ISO 45001 iş güvenliği ve iş sağlığı yönetim sistemleri için zorunlu bir Ulusal ve Uluslar arası ISO standardıdır. Dünyanın uluslararası çapta ilk iş sağlığı ve iş güvenliği standardı olan ISO 45001'in amacı, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını minimuma indirmektir.
Bu standart Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerine ve yönergelerine dayanmaktadır. ISO 45001, İngiliz Standartlar Enstitüsü tarafından yayınlanan OHSAS 18001 standardının yerine kabul edilmiştir.
ISO 45001, Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan yeni bir İş Güvenliği Standardına yönelik ihtiyacın artması nedeniyle geliştirilmiştir.
OHSAS 18001 standardı yerine hazırlanan ISO 45001, Mart 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Uluslararası platformlarda geçerliliği olan ISO 45001 standardı aynı zamanda TSI 18001'in yerine de uygulanmaya başlanmıştır.
ISO 45001 STANDARDI NE İŞE YARAR?
Uluslararası platformlarda geçerliliği olan ISO 45001'in temel hedefi, küresel çapta yaşanan iş sağlığı ve güvenliği endişelerini ortadan kaldırmaktır.
Bu standart, işletmenin küçük veya büyük ölçekli olup olmadığına bakılmaksızın her sektördeki çalışanların güvenliğini sağlamayı amaçlamaktadır.
ISO 45001 BELGESİ NEDİR?
ISO 45001 belgesine sahip olmak isteyen bir kurum, öncelikle Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından belirlenen kriterlere uygun bir anlayışa sahip olmalıdır. Belge sahibi olmak isteyen kurumun yalnızca uygun bir anlayışa sahip olması yeterli değildir. Aynı zamanda bu yeterliliği kanıtlamalıdır.
ISO 45001 BELGESİ ALMANIN FAYDALARI NELER?
ISO 45001 Belgesi almanın kurumlara faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Daha güvenli iş uygulamaları ile çalışanlarına daha sağlıklı bir iş ortamı sağlar.
- İstenmeyen iş kazalarının ve çeşitli meslek hastalıklarının önüne geçer.
- Çalışanlarını daha bilinçli hale getirerek olumsuz durumlara karşı her zaman korur.
- İşçi sağlığı ve iş güvenliğini arttırmak için gerekli ortamı hazırlayarak tüm süreçlerdeki performansı güçlendirir.
- Beklenmeyen iş gücü ve üretim kayıplarının önüne geçerek tasarruf sağlar.
- Oluşturulan sistemi sürekli iyileştirerek üretimin durmasını engeller.
- Can ve mal kayıplarının önüne geçerek zamanı en iyi şekilde kullanmayı başarır.
- Resmi ve sistematik analizler ile yasal düzenlemelere uygun hareket eder.
- Yasal düzenlemelere uyum sağladığı için denetim ve kontrol sonrası herhangi bir yaptırım ile karşılaşmaz.
- Uluslararası ihtiyaç ve gerekliliklere uyum sağlayarak dünyanın her yerinde saygın ve prestijli bir marka olarak bilinir.
ISO 45001 İçeriği
- ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği standardı;
- ISO'nun şartlarına riayet eder.
- Üst düzey yapı, temel metin ve çekirdek tanımlar ile ortak tarifleri kapsar.
- Kalite, sosyal sorumluluk, çevre veya finansal yönetim gibi diğer yönetim sistemlerine özgü şartları kapsamaz.
- Diğer yönetim sistemlerinin şartları ile entegre edilebilir.
- Risk temelli düşünmeyi sağlar.
Kuruluşunuzda ISO 45001'i başarılı bir şekilde uygulamak için aşağıdaki gereksinimleri karşılamanız gerekir:
Planlayın: İş yükü, çalışma saatleri, liderlik ve kurumsal kültür, sağlıklı çalışma koşulları ve risk planlaması dahil olmak üzere İSG hedeflerinin belirlenmesi
Uygulayın: Dış kaynak kullanımı, satın alma ve yüklenicilerle ilgili olarak tanımlanmış önlemlerin, süreçlerin, sağlık ve güvenlik politikalarının uygulanması.
Kontrol edin: Organizasyon içindeki sağlık ve güvenlik hedeflerinin düzenli olarak gözden geçirilmesi, yasal ve diğer gerekliliklerin yanı sıra organizasyonel ve sosyal faktörlerin performansının izlenmesi.
Önlem alın: Tam anlamıyla başarılı bir İSG politikası sağlamak için gerekli görülmesi halinde, süreç ve önlemlerin adaptasyon çalışmaları ve iyileştirilme faaliyetleri.
Yayın Tarihi: 16.09.2021